Home

Stemmen

 Onderhoud 

Restauratie

Stanwood PTD

Taxaties

Verkoop

Contact

Educatief


Afregeling en Onderhoud // Vervanging en Reparaties

Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van het instrument, zijn onderdelen aan slijtage onderhevig. Ook is de juiste afregeling van de diverse componenten in het mechaniek niet iets wat eenmaal goed, altijd goed blijft. Ook dit is weer afhankelijk van het gebruik. Op deze pagina geven we wat voorbeelden van de meest voorkomende zaken die qua onderhoud van uw instrument belangrijk zijn.

Afregeling

Afregeling, of regulatie van de onderdelen in het mechaniek is van groot belang voor de goede werking van het mechaniek. In het speelmechaniek is er van toets naar snaar sprake van diverse bewegende onderdelen die in bepaalde verhoudingen tot elkaar staan. Een veer die zich in de onderhamer bevindt, de opstoterveer, moet soms worden bijgesteld. Verder is er het dempermechaniek waaraan ook bepaalde eisen qua afregeling worden gesteld.

Nu is een en ander zondermeer in zekere mate afhankelijk van de eisen die door de gebruiker aan het instrument gesteld worden. Voor een beroepspianist liggen de zaken anders dan voor een amateurpianist die af en toe speelt.

Bij intensief gebruik is het jaarlijks doorlopen van de regulatie wenselijk. Bij normaal gebruik is eens in de vijf jaar genoeg.

Onderhoud

Het meest voorkomende qua onderhoud is naast de genoemde afregeling het intoneren en bijwerken van de hamerkoppen. De hamerkop bepaalt voor een zeer belangrijk deel de klank, klankkleur, en egaliteit van de klank over het geheel.

>>

>> Voor een pianist die veel speelt en goede oren heeft, is een jaarlijkse of tweejaarlijkse intonatiebeurt geen overbodige luxe. Over een iets langere periode, zeg 4 jaar, kan het nodig zijn om de koppen bij te schuren, om de ronde eivorm weer terug te krijgen waardoor de elasticiteit en veerkracht van de hamerkop weer optimaal wordt.

Over langere periodes gezien zijn er andere onderdelen in het mechaniek die aan slijtage onderhevig zijn. Het invoerlaken in de toets heeft niet het eeuwige leven, een roulette kan slap worden, zadelvilt kan hard en dun worden, verkerningen kunnen teveel ruimte krijgen. hamers kunnen zodanig versleten zijn dat vervanging nodig is.

Snaren, met name de bassnaren, kunnen op lange termijn dof gaan klinken, het leven, de glans raakt eruit. (Dit is instrument-afhankelijk, er zijn goede merken piano's waarbij dit na 15 jaar zeker gebeurt.) Snaren kunnen hun flexibiliteit verliezen zodat ze bij het stemmen soms springen. Let wel, dit alles na een behoorlijk lange periode. Er zijn ook instrumenten van 60 jaar oud die nog prima klinken met de oorspronkelijke besnaring.

Kosten

Wat betreft het kostenplaatje van het onderhoud; er is doorgaans goed in te schatten hoeveel tijd er op uurbasis nodig is, alswel natuurlijk de prijs van de vervangingsonderdelen. Voor een indicatie kunt u altijd contact opnemen.

Meer over vervanging leest u ook op de pagina Restauratie.