Home

Stemmen

Onderhoud

 Restauratie 

Stanwood PTD

Taxaties

Verkoop

Contact

Educatief


Restauratie van een instrument

Een totale restauratie, of revisie van een instrument kan de moeite lonen als een goed resultaat kan worden verwacht. Dit is vaak het geval met kwalitatief goede instrumenten die in hun glorietijd tot de betere piano's of vleugels behoorden.

Een totale restauratie kan inhouden:

  • vervanging van het stemblok, stempennen en besnaring
  • herstellen van de zangbodem
  • grotendeels vervangen van het mechaniek, nieuwe hamers en stelen, soms nieuwe onderhamers, nieuwe dempers, nieuwe toetsinvoeringen, nieuwe stiften (voor de toets).
  • Het bijwerken of opknappen van de kast, politoeren en/of spuiten

Hoe omvangrijker de revisie, dus hoe slechter het instrument er nu bijstaat, des te beter en waardevoller moet het instrument zijn geweest wil het lonen.

Een goed gerestaureerd instrument is net zo betrouwbaar en goed klinkend als een nieuw instrument van dezelfde kwaliteitsorde. Soms zelfs mooier.. en het is in ieder geval nooit duurder dan een vergelijkbaar nieuw instrument.

>>

De kosten

De kosten zijn redelijk nauwkeurig vast te stellen. Het spreekt vanzelf dat een totaalrevisie vele duizenden Euro's kan gaan kosten, maar zoals gezegd, dit moet worden afgezet tegen de waarde van een vergelijkbaar nieuw instrument nu.

Het is goed mogelijk dat er slechts gedeeltelijke restauraties nodig zijn. Het kan zijn dat de besnaring en zangbodemdruk nog in orde is, maar er wel nieuwe hamerkoppen nodig zijn.

Voor advies over wel / niet restaureren kunt u kontakt met mij opnemen. Indien nodig wordt er een offerte verstrekt.